2011. február 23., szerda

Szerzemények

Hát, az a medve elég jól becsapott minket, egyelőre a hóvirág kivételével híre sincs a tavasznak :( Bár az egyik szomszédasszony szerint a medve csak azt jelentette, hogy korán jön a tavasz, tehát a március már nem lesz télies. Remélem! 
Kicsit már viszketnek az ujjaim, a hosszú tél alatt lekopott róluk a zöld, várom már, hogy megdolgozhassam odakint a földet :) Addig is a következőket szereztem be:

Ezek lesznek a zsenge tavasziak :) Salátából  mindegy volt, csak ne Május királya legyen, az nem jött be, a retek pedig hirtelen ötlet volt, tavaly nem próbálkoztam vele.

Kétféle sárgarépa: Vörös óriás és Napoli F1 nevű, remélem, az egyik legalább ellenáll majd a sárgarépalégynek. És egy fehérrépa, amit én csak a petrezselyem miatt szeretek, Félhosszú típusú.

Zúzmara nevű zöldborsó, amelyet a felirata szerint direkt mélyhűtésre nemesítettek. Borsóval eddig sem volt gondunk, remélem, ez is bejön.

Egy csomag tűzbab és egyfajta zöldbabból kettő, ezek minden évben beváltak. Lehet, hogy lesz még mellé majd valamilyen tarka- vagy fehérbab is, esetleg vörös Kidney bab.

Szárzeller - ilyet még nem vetettem, de annyi receptben látom hozzávalóként, idén kipróbálom :)

Fűszernövények: majoranna, kakukkfű, bazsalikom, citromfű, rukkola és tárkony. Idén nem vetek a magaságyásba, mert sajnos az a tapasztalat, hogy elhanyagolom :( két-három nagy ágyás mellett legfeljebb az öntözésére fordítottam tavaly is figyelmet. Az a tervem, hogy a zöldségek között alakítok ki egy kis fűszerágyást.

Uborka - ebből is vettem egy olyan fajtát, amilyen még nem volt, de van még mellé a tavalyiból is.

Csemegekukorica - a tavalyi kudarc után eldöntöttem, hogy nem próbálkozom többet, de a főtt kukoricát úgy szeretem, és se pénzben, se munkában nem olyan nagy ráfordítás, hogy ne lehetne még egyszer, egy másik fajtával, másik helye megpróbálni. Hátha most :)

Karfiol és pagodakarfiol - utóbbi ugyan a csomagolásán Romanesco típusú brokkoliként szerepel, de olyan jó név ez a pagodakarfiol :).  Az is egy tavalyi fogadalom, hogy brokkolit többet nem ültetek, viszont kipróbálom a fentieket. Remélem, működni fognak :)

Padlizsán és cukkini - a cukkinival soha nem volt gond, nagyon bő termést szokott hozni. A padlizsánnal minden évben egyre nagyobb előrehaladást érek el, remélem, idén már szüretelni is fogok :D ennek érdekében beruháztam egy drágább vetőmagra is.


Kétféle paprika és négyféle paradicsom :) Paprika kellett a meglévők mellé, a paradicsomnak pedig nem tudok ellenállni, pedig nem is egyféle tavalyi maradék van még, de ezek kellettek :)

Virágok :) Virágoskertem még nincs, de ha tavasszal kialakítjuk a teraszt, akkor lehet, hogy meglesz már a virágok helye is. Az volt a tervem, hogy csak ősszel ültetek majd hagymásokat és jövőre egynyáriakat és a többit, de ezt a két magot - estike és harangláb - Lina barátnőmtől kaptam, és már idén elültetem valahová. Kell még venni különféle dughagymákat és vetőkrumplit, meg majd még megnézem a listámon, hogy mit.
Szóval, lassan kezdődhet :)

3 megjegyzés:

  1. Kérlek, írj a padlizsánnevelésről! Nálam idén lesz először.

    VálaszTörlés
  2. Oké, szentelek egy bejegyzést a tapasztalataimnak, de szerény lesz :)

    VálaszTörlés
  3. Bevallom, hátsó szándék vezérelt. Szeretnék Veled a kertedben, az éjjeli violák mellett ülve, éjszaka beszélgetve meginni egy pohár jóféle rosét...persze miután jól kifáradtunk a gyerekek mellett :D

    VálaszTörlés