2011. június 15., szerda

Paradicsom és padlizsán

Csak hogy látsszon, hogy haladok, ma kiültettem a többször emlegetett, első ültetésnél kis satnyának megmaradt, azóta az ablakban hatalmasra nőtt paradicsom- és padlizsánpalántákat. Volt pár maradék paprika is, de a fentiek élveztek prioritást, így a paprikák és még egy-két paradicsompalánta most is kimaradt, de Marika néni lehet, hogy kiülteti őket holnap.
Míg dolgoztunk Marcival, megint beszólt most egy másik szomszéd (a zöldségeskerthez közeli szomszéd egy négylakásos társasház) hogy nem akarom-e kiirtani a parlagfüvet. Még mindig igaza van, de már rosszulesett, beosztották, hogy mikor ki szól érte? Mondtam neki, hogy dehogynem, már elkezdtem, folyamatban... megmagyaráztam, hogy nem kaszálhatom, mert ott a vetés, kézzel szedem. De tegnap sokat haladtam, meg ma is a palánták helyéről irtottam, szóval láthatnák is azért, na.

2011. június 14., kedd

A hobbikertész visszatér

Igen, igen! Úgy tűnik, kezdek önmagam lenni, és lassan-lassan megjön az erőm a gyomláláshoz is. Nagyon elhanyagoltam szegény kertemet az utóbbi időben, meg is látszik rajta: már szólt a szomszéd, hogy vágjuk már le a parlagfüvet. Csak azt nem tudta, hogy az nem egy üresen hagyott rész, amit benőtt a parlagfű, hanem a répa- és hagymaágyásom... így még cikibb. Szóval a múlt héten végre volt energiám nekilátni, és most már a répa, a fehérrépa és néhány sor hagyma ki van szabadítva a gaz és a parlagfű alól. Ma délután a másik oldalról akarok támadni, kigazolni vagy megkapálni a paradicsomot, paprikát, és felkapálni egy akkora helyet, ahova ki tudom végre ültetni az ablakban maradt paradicsomokat, paprikákat és a padlizsánt. 
Közben azért csináltam is ezt-azt: készült 9 üveg bodzaszörp, 9 üveg cseresznyebefőtt, azt hiszem, 5 üveg eperlekvár, és a borsó felét is leszedtem-eltettem, az is egy gaztalanított rész a kertben. A másik felét Marika néni szedte le, el is tette, nagyon hálás vagyok érte.
Közben kikelt a zöldbab, a tűzbab, az uborka, nőnek a paradicsomok, paprikák, érik a meggy, a málna, szóval erősen benne vagyunk a befőzőszezonban, és most már folyamatos lesz: a meggy után jön a sárgabarack, aztán az alma-körte, szilva idén nemigen lesz, ez ilyen hullámokban megy: tavaly meggy és barack nem volt, szilva sok, tavalyelőtt és idén meg fordítva. Nem is baj, hogy nem egyszerre van sok mindenből :)