2011. március 15., kedd

Padlizsánnevelés

Ági kérésére megosztom tapasztalataimat, bár szerények. Ez lesz a harmadik nyár, amikor padlizsánt nevelek, de eddig még nem sikerült szüretelni...
Az első évben a vetőmag zacskójára írtak szerint pohárba vetettem a magokat, először a szobában, majd a teraszon nevelgettem a palántákat, de általam azóta is ismeretlen oknál fogva mire akkorák lettek volna, hogy kiültethessem őket, elpusztultak.
Tavaly ebből okulva bár ugyanúgy vetettem pohárba is magokat, most már április végén, május elején magról is vetettem direkt a földbe, az uborkával egy időben. Most már jobban jártak a palánták, három szép, erőteljes lett belőlük, nagyon kellett figyelni a gyomlálásukra és arra, hogy mivel a padlizsán a burgonyával és a paradicsomfélékkel rokon növény, nagyon szereti a krumplibogár. Ez ellen a legjobb védekezés, ha kézzel leszedegetjük a bogarakat, a legjobb egy vödör vízbe dobálni őket. Segíthet még a hamus vízzel való locsolás is. A palánták erősítésére jó módszer, hogy amikor a paradicsomok alsó leveleit letépkedjük, három napig áztatva öntözővizet készítünk velük, és ezzel locsoljuk meg a tövüket. Paradicsomra, paprikára is jó, bár meglehetősen kellemetlen szagú levet kapunk.
Ezeket a szépen fejlődő palántákat a krumplibogár mellett sajnos nagyon megtépázták a májusi viharok is. Nagyjából ekkor döntöttem úgy, hogy vetek magról is padlizsánt, végül is mit veszthetek. A mi nagyon kötött, meszes talajunkon a legtöbb növény hamarabb, jobban megered magról, mint palántáról (ennek ellenére azért palántázok mégis, mert az április végén kiültetett, virágzás előtt álló palántákat azért nem tudja behozni, és így több időjárási viszontagságtól megkíméltem a növényt). A magról vetett padlizsán szépen kikelt, még ritkítani is kellett, itt is maradt három tő.
Aztán... nem tudom, mi történt, talán későn volt a vetés/kiültetés, talán hideg volt a május... a lényeg, hogy bár a virágzásig eljutottunk, de a hat tövön egyetlen, formátlan kis padlizsán termett, és mire megnőtt volna felhasználható méretűre, valahogy elromlott ez is. De végül is volt egy termés... úgyhogy nem adom fel, és hiszek benne, hogy idén már a saját padlizsánomból készítem a zakuszkát! Az idei stratégiám az, hogy egy adag jobb minőségű mag már csírázik egy nagy tejfölös pohárban, de magról is vetek, korábban, mint tavaly, és meglátjuk, ki nyer :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése