2010. december 6., hétfő

Téli virágok

Anyák napjára kaptam egy orchideát a kicsi fiamtól, persze az apukája segítségével. Gyönyörűen virágzott sokáig. Tartottam tőle, hogy hogy fogja magát érezni nálunk, nem mindig vagyok jó az ilyen kényesebb növények tartásában, broméliát például képtelen vagyok nevelni. Utánaolvastunk, meghallgattuk a szakértő tanácsokat, átlátszó edényben, agyaggranulátumban nevelgetjük, forralt, vagy legalábbis állott vízzel locsolgatjuk (manapság ezt már néha hanyagoljuk). 
Amikor lehullatta a virágait, és elszáradt a virágszár, megkérdeztem egy virágboltban, mi a teendő. Azt mondták, le kell vágni a száraz részt, és áttenni az orchideát egy másik ablakba, ennyi. Ezt megtettem, a fentieket folytattuk, és vártunk. Kisvártatva két hosszú szárat is kezdett növeszteni a virágom, majd mindkettőn megjelentek a bimbók. Igyekeztem a szárakat rögzíteni a földbe szúrt műanyag karóhoz, az egyikről a nagy igyekezetben letörtem a bimbós végét :( nagyon mérges voltam, de ott volt a másik, napról napra fejlődött, van rajta vagy nyolc bimbó, és tegnapra egy, mára már kettő kinyílt:




És közben a másik ág is új hajtást növeszt, és mintha annak is apró bimbók lennének a végén! :)
A másik téli virágom a mikulásvirág, ez se bírta eddig nagyon sokáig nálam, talán majd most: 

És a harmadik, amit évek óta szeretnék kipróbálni, de most először csinálom ténylegesen: a Borbála-ág. 
Tegnapelőtt, Borbála napján nem is voltam itthon, Pétert kértem meg, hogy vágjon nekem cseresznyefa-ágat a kertben, és tegye vízbe. Borbála jeles nap, a hagyomány szerint ha ilyenkor gyümölcsfaágat teszünk vízbe, és karácsonyra kivirágzik, jó termés lesz jövőre. Olyan hagyományt is olvastam, miszerint akinek az ága kizöldül, az férjhez megy, de maradjunk inkább csak a termésjósló jeles napoknál :) Az ág a konyhában a szekrény tetején élvezi a meleget, ha főzés közben felnézek, pont megleshetem, hogy hajt-e már :)
U.I. ma egész közel, a házunkkal szemközti üres telken keresgélték az őzek a hó alatt az ennivalót :)

3 megjegyzés:

  1. Szépek a virágok! A Mikulás virág nekem megmaradt tavalyról, most sötétbe száműztem míg virágot nem hoz. Már az is nagy szó, hogy túlélte a nyarat kinn a kertben. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is most olvastam utána, hogy sötétbe kell tenni meg ilyenek. Idén igyekszem követni!

    VálaszTörlés
  3. Az orchideával én is ugyanígy jártam, a nagy igyekezetben nekem is letört...és sajnos nem voltam olyan szerencsés mint te, nem volt másik hajtásom.

    VálaszTörlés