2011. március 14., hétfő

Most már tényleg megkezdődött :)

A mai nap volt az első, amit idén kerti munkával töltöttünk. Kicsit megkésve ugyan, de a tavasz is késett, és idebent addig sem tétlenkedtem :) Ma viszont, az egy-két napja végre megérkezett napsütés nyomait keresve először is körbejártam a kertet a fényképezőgéppel, és hoztam ide egy kis tavaszt:
Krókuszok:

Íriszek:

Nekik nem tudom a nevüket:


Van még ibolya is a vörösfenyő alatt, de nehéz lett volna fotózni, bujkál :) hóvirág már régen, és bújnak a tulipánok, nárciszok, jácintok, de még csak a zöld lándzsahegyeik. Krókuszból sárga is van, de ott még csak egy-két szál nyílik. Ilyen levele van már a bodzának:

és rügyeznek a gyümölcsfák, duzzadó rügyeket láttam már napokkal ezelőtt is a meggyfákon, cseresznye- és sárgabarackfákon. Mindenfelé kelnek a kis hagymás gyomnövény-virágok, a fürtös gyöngyike és a csillagvirág.
Miután kigyönyörködtem magam, munkához is láttunk kisebbik fiam lelkes segítségével. Kiástam 24 tő epret, és átültettem a zöldséges átellenes végébe, a régi eperágyást pedig meg fogjuk szüntetni (mármint mást vetünk majd bele). Ideje a frissítésnek, ez a munka még ősszel maradt el. Aztán pedig vetettem: öt sor borsót, egy sor hónapos retket, két sor sárgarépát és egy sor fehérrépát. Ha idén sikerül valahogy távol tartani a sárgarépalegyet, akkor ennyi mennyiség bőven elég is lesz. A tavalyi saját répa nem olyan rég fogyott el, petrezselyem pedig még mindig van a hűtőben, sóban eltéve. Végül felszedtem a tavaly kinn hagyott póréhagymát, tisztítás után elég sok fogyaszthatót találtam még közöttük.
Ezek az új epersorok:

Idebent pedig dobozokba vetettem szárzellert, paprikát és padlizsánt, lassan nem férek a palántásdobozoktól :). Amit még szoktam ilyenkor tavasszal, az az étkezésre szánt csírák csíráztatása. Minden évben veszek néhány zacskó különféle biocsírát, idén még egy tavalyi retekcsírával kezdtem, a fotó kicsit homályos lett, de ilyen, amikor fogyasztható:

és már ázik az ablakban a következő, egy zacskó zsázsacsíra. Én hiszek abban, hogy a csírákban minden benne van, ami a felnőtt növényben, és hogy ilyenkor, évszakváltás és a tavaszi fáradtság idején nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, ha csírákat fogyasztunk. Kefirben, joghurtban, salátába keverve, vajas kenyéren finomak.

4 megjegyzés:

  1. Szia Timi!
    Nemrég találtam rád. Még a férjem is el szokott olvasni téged. Egyik nap, mikor benézett hozzád elkezdte kiabálni:
    - Nekem is ilyen kell!
    Tegnap megnéztem, mi zaklatta fel ennyire.
    A fehér krókuszaid. Szóval már látom lelki szemeimmel, hogy ősszel fehér krókuszhagyma vadászatba fog az áruházakban, nem mintha itthon nem lenne többszáz darab, csak hát nem fehér. Gondoltam megosztom veled ezeket a gondolatokat. Szerintem a kis sárgád salátaboglárka, a különöskék szellőrózsa. Nekünk nincs, pedig már többször próbáltunk telepíteni, egyszer majd sikerül. Grat a blogodhoz.

    VálaszTörlés
  2. Szia Meli, köszi! :):):) Az igazság kedvéért be kell valljam, a krókuszok anyósomé, nekem majd csak most tavasszal lesz saját virágoskertem, egy kertben vagyunk két lakásban, szóval a mi kertünkben van :) Köszönöm a neveket, üdvözlöm a férjedet!

    VálaszTörlés
  3. Timi, miben csíráztatsz? izgatja a fantáziám régen, de megfelelő edényt keresek hozzá.

    VálaszTörlés
  4. Kis műanyag tálcán :D semmi különös. Először leöblítem a magokat, aztán 12 órán át áztatom befőttesüvegben. Aztán szétterítem a kis tálcán, naponta leöblítem és figyelem, hogy mindig nedvesek legyenek a magok, de ne álljanak a vízben. Semmi szűrőpapír vagy ilyesmi. Majd szeretnék csíráztatóedényt, bioboltokban vagy meskán lehet kapni, de addig is akár egy tányéron is lehet csíráztatni.

    VálaszTörlés