2010. szeptember 25., szombat

A Nádasdy-kastély parkja

Tegnap kirándultunk egy rövidet, babás szempontú leírás babás szempontú képekkel a Regőblogon :) Itt most a Nádasdladányban található Nádasdy-kastély parkjáról, vagy inkább enyhén elvadult, vadregényes kertjéről szeretnék mesélni. Íme a kastély maga:

Meglepődtünk, milyen szépen fel van már újítva, de még tart a felújítás belül is, kívül is, a kert pedig annyira karban van tartva, hogy sétálni lehessen benne, de még hatalmas jövő áll előtte, lehetőségek garmada.
A kastély előterében a fenti képen is látható rózsákkal körbeültetett kerek ágyás van, még előrébb füves terület és hatalmas gesztenyefák:

Az épület tövében magas, vékony törzsű kis rózsafákat ültettek, nagyon szépek, és még milyen szépek lesznek egy-két év múlva!

A kastélyt megkerülve fákkal övezett hatalmas zöld területre érkezünk. A képen azok ott mi vagyunk Regővel, egy fa alól fotózva, így igazán jól látható a távolság és a tér.

Tényleg sok hatalmas fa van, örülök, hogy ezeket egyelőre meghagyták, remélem, nem véletlen, hanem komoly szándék van mögötte. Néhány fotó ezekről:


Az utolsó képen látható torony egy dombon áll, és amikor a közelébe értünk, felfedeztük, hogy víztorony lehetett. A domb előterében jókora tó lenne, szépen megerősített kő partoldallal, egy helyen magasabb sziklafallal, amin talán vízesés folyhatott. A tó aljában lehet némi víz, mert nád és egyéb vízinövények nőnek benne, de annyi nincs, hogy látsszon is. Találtunk egy vízmosást is, vagy azon kaphatta az utánpótlást a tó, vagy a lefolyása lehetett, meglepő, hogy épp ebben a csapadékos évben nincs benne víz. Remélem, később feltöltik. Ilyen romantikus kőhíd ível át felette:

Aztán egy fotó csak úgy a szép őszi fények miatt:
Itt a növényeket nálam jobban ismerők segítségét kérem. Meggyőződésem, hogy lehetne ez a kert arborétum is, talán épp ezzel a céllal telepítették annak idején, sokban emlékeztet is az alcsúti arborétumra. Gyönyörű és sokféle fa, fenyő és más. illetve egyéb növény, cserje, virág található benne. Öröm lenne, ha tájékoztató táblákkal ellátott sétautakon lehetne bejárni, lenne egy kis híd a tó felett, úgy láttuk, vagy egy sziget, vagy egy földnyelv van ott egy kis pavilonnal. Persze így is szép élmény volt, de az arborétumi kis táblák hiányában nem tudom, mit fotóztam :) az első talán tiszafa a piros bogyóival:

erről pedig valamiért beugrott a farkasalma, de amikor arra rákerestem, rájöttem, hogy nem ilyen. Akkor mi?
 

Remélem, ha pár év múlva visszamegyünk, örvendetes fejlődésről számolhatok be ezzel a gyönyörű kerttel kapcsolatban, nagyon megérdemelné a törődést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése