2010. szeptember 30., csütörtök

Szent Mihály napján

Ez a bejegyzés ugyan egy napot késett, de remélem, elnézik ezt nekem a nyájas olvasók :)
Szent Mihály napja régi jeles nap, a tavaszi Szent György-nap ellentétpárja: akkor hajtották ki az állatokat legelni, ilyenkor hajtják be őket. Kapcsolódnak ide dologtiltó hagyományok, ilyenkor kezdődik a "kisfarsang" a szüret utáni lakodalmak ideje, amely Katalin-napig tart. Időjárásjósló nap is: "Szent Mihálykor keleti szél nagyon kemény telet ígér". Hát, itt Úrhidán keleti szelet utoljára Mary Poppins érkezésekor láthattak, szinte kizárólag észak-északnyugati az uralkodó szélirány. :)
Viszont Szent Mihályhoz és a naptárhoz hűen, a közeledő októbernek megfelelően ígérik már a talajmenti fagyokat. Tegnap le is szedtük, amit még találtunk, és árthat neki: maradék kis paradicsomot, paprikát, brokkolit. A répafélék és a póréhagyma még maradhat, marad is. Most már két apró, gömbölyű, de szép lila padlizsánom van, őket kint hagytam, hátha nem is lesz fagy, vagy megkíméli őket, és ha lesz októberi vénasszonyok nyara, még meg is érhetnek. Drukkolok nekik. :)
Íme a tegnapi bőségtál:

A kert a hátsó ajtóból (a leendő teraszról):

Napfelkelte ma reggel:

 Látkép Úrhida egyik magasabb pontjáról, távolban a Bakony:

4 megjegyzés:

  1. szép,de nem kicsit....nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Drukk a padlizsánoknak :) Nagyon szép a kert és a táj is :)Bőségtál szuper, a saját brokkolin lehidalok.

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük szépen! Jövőre nem lesz saját brokkoli, körülbelül ha fél kiló volt az egész termés, nem éri meg... viszont megpróbálom a karfiolt, állítólag az még macerásabb :D

    VálaszTörlés