2010. szeptember 4., szombat

Zöldbabszezon

Ha van uborkaszezon, miért ne lehetne zöldbabszezon is? :) Talán kicsit későn, de nálunk most az van, a másodvetésű zöldbabon rengeteg terem, még nem is írhatom múlt időben. Két sort szedtem le a négyből, de még ezeken is hagytam olyanokat, amik még nőhetnek, sőt még virágzik is! Körülbelül 15 liternyi lett így, megtisztítva, összevágva bő három és fél kiló. Készült is belőle egy finom leves, babafőzelék, a többi már blansírozva a mélyhűtőben van. Virágzik a padlizsán - már gyanúsan régóta, remélem, lesz még belőle termés is... Íme a virág és az egész növény, ez az egyik magról vetett:
 


Amikor elegem lett a zöldbabszedésből, még megtöltöttem egy vödröt ezzel-azzal. például felszedtem a karalábét, úgy döntöttem, eleget nőttek már a Gigantok is. Idebent megmértem a legnagyobbnak tűnőt, gyökérrel, földdel együtt két kiló húsz deka, és úgy néz ki, mint valami titokzatos földi szörnyeteg :)


Szedtem fel némi sárga- és fehérrépát is. A sárgarépa szép, a tavalyi apró terméshez képest csodálatos. A fehérrépa elég kis satnya, csenevész, de igazából a petrezselyemért termesztem, úgyhogy ez nem zavar, azért belefőztem az aprókat is a zöldbablevesbe. Találtam még némi hagymát, egy múltkor elmaradt fokhagymát, és felszedtem azt a lilahagyma-sort, amit lila dughagymából ültettem, mégis érdekes módon összesen két lilahagyma lett belőle, az összes többi vörös. Nem baj :) Szedtem még paprikát, almapaprikát - utóbbit Marika néninek adtam - és a legutóbbi szüret óta beérett, vagy legalábbis narancssárga paradicsomokat. Azt hiszem, mást nem :) Nagyjából így néz ki egy, a fentiekből összeállított úrhidai bőségtál:


A paprika nincs is benne, és a karalábék közül is csak egy kisebb :) Meg a petrezselyemzöld sincs a fotón.
És a zöldbab tisztítva, blansírozás előtt:


Amikor délután kint jártunk, megfogott az első szerintem igazán őszi látvány a kertben: a tűztövis a most már lángolóan narancssárga bogyóival a sok zöld között. Ugye látványos? Tényleg találó a neve:


6 megjegyzés:

  1. Sok szép mindened van. Én a karalábéval már meg se merek próbálkozni, akárhogy hókuszpókuszolok vele, mindig fás.
    Az augusztus vége-szeptember eleje ezért olyan jó: könnyű főzni, a kert mint a bőségszaru, ontja a jobbnál-jobb zöldségeket. Illetve ontaná... ha lenne mondjuk paprika meg paradicsom, meg csemegekukorica, meg mittomén. Idén nekünk olyan sok minden pocsékul termett a tavalyihoz képest, irigyellek!

    VálaszTörlés
  2. Mikor még veteménnyel is próbálkoztam, nálunk is hatalmasra nőttek a karalábék retkek, de a retkek közepe szivacsos lett a karalábéké fás.Szerintem a talaj a ludas.

    Timi én is irigyellek.. Nálunk idén semmi sem termett. Pedig nagyon sok gyümölcsfánk van.Lett egy maroknyi málnánk, semmi több, meg lesz 2 db körténk.. :)

    VálaszTörlés
  3. Ági, kukorica nekem se jött be (idén próbáltam először) paprika éppen egy pici, paradicsom tényleg sok! Karalábéból is kidobtam párat, de ez a Gigant jó mag, óriásira nő, és nem lesz fás (most egyet eldobtam, meg egyből egy darabot, nem tudom, mennyi volt héjjal, gyökérrel az összes karalábé, de így lett nettó 3,5 kiló, megérte). Jövőre karfiollal is akarok próbálkozni.

    Pati, köszi! Nálunk idén meggy, cseresznye épp annyi volt, amennyit megettünk, sárgabarack semmi, viszont sok szilva volt. Almát elérte valami betegség és érés előtt lepotyogott, körte viszont lett 10-20 kiló.

    VálaszTörlés
  4. Hát, idén egyszerűbb felsorolni, mi az ami megtermett, mert az rövidebb lista sokkal annál, ami nem termett meg, vagy pocsékul!

    VálaszTörlés
  5. Nekünk idén mind a kukorica, mind a zöldbab bejött. A Zöldbabot június közepe óta folyamatosan szedjük, és közben folyamatosan virágzik.
    (Szerintem azért van így, mert a krumpli mellett van mindkettő, bár én ezügyben elfogult vagyok...)

    VálaszTörlés
  6. Nekünk egyik sincs :) A kukorica a közelében van, de nem jött be, a bab meg a kert túlsó végében, és bejött. Viszont a tavalyi krumpli földjében van! :)

    VálaszTörlés