2010. augusztus 10., kedd

Itthoni állapotok

Akkor most arról is, hogy mi minden történt, amíg nem voltunk itthon. Péter és Marika néni nagyon szépen rendben tartották a kertet, sőt. Kigazolták a póréhagymát, ameddig én nem tudom, mennyi idő alatt jutottam volna el. Szüretelték a paradicsomot, cukkinit, uborkát, amik a hűtő frissentartó rekeszében vártak rám, úgyhogy mióta hazaértem, aszalok, fagyasztok, zöldséget dolgozok fel. Na jó, úszó eb-t is néztem :)
Fotóztam aszalt paradicsomot, ami a múltkor elmaradt:

Jelentem, az aszalt cukkini is isteni, kis sóval, borssal, olívaolajjal cukkinichipsként fogyasztottuk.
Roskadozik a szilvafa, csak úgy húzza le az ágakat a rengeteg gyümölcs, de még kemények, nem érettek, egy puhábbat megkóstoltam, de még az is savanykás volt. Kis pihenés, amíg megérik, a következő lekvárszezon előtt :)

Az Éva-almafa, amin pici, piros, kemény húsú almák teremnek, tavaly nagyon sok gyümölcsöt hozott. Amikor elmentünk, idén is úgy nézett ki... de valami megtámadhatta, vagy a sok eső ártott meg neki, de mire hazaértünk, a földről lehetett pár szemet még felszedni, a többi elrohadt a fán vagy alatta. Hatalmas a fű, kéne nyírni, sajnos a parlagfű is, de még nem virágzik. Továbbra is burjánzik a paradicsom, egy-két ág nem is bírta a felkötözést, inkább lefeküdtek, de már nem kötözöm vissza, inkább figyelek az esetlegesen földre kerülő termésre. Most már szépen virágzik és fut a sütőtök is.
Ami viszont ténylegesen azóta történt, hogy itthon vagyunk, konkrétan ma, és tevőleges közöm is volt hozzá, az az, hogy leszedtük a körtét. Lett vagy harminc kiló, két tízes rekesz és egy vödör, lesz belőle befőtt, lekvár, meg még amit kitalálok, régi álmom csokis körtét készíteni és kóstolni. De egyelőre utánérik.
Természetesen a segítségeim is megkapták a bérüket:

És a termés:

2 megjegyzés:

  1. Az idén először megpróbáltam éretlen (pontosabban nem teljesen érett) szilvából a lekvárfőzést. (1,25kg szilva ledarálva+ 1tasak dr. Oetker 3:1 "por" + 0,35kg cukor) Nekem jobban ízlik, mint ami érettből készült, tudom javasolni, egy próbát megér.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Én még húzom-halasztom, jó lenne, ha a szilvára csak a paradicsom, cukkini, körte után kerülne sor.

    VálaszTörlés