2010. október 23., szombat

Az első fagy

Tegnap reggel jeget kellett kaparni az autók szélvédőjéről és dérfoltok voltak a füvön: -1 fok volt reggel fél nyolckor. Ezzel az idei első fagyot is kipipálhatjuk. Szerencsére póréhagymán és Marika néni fehérrépáján kívül már semmit nem ért odakinn, Marika néni a virágait is behozta, és Péter Marcival víztelenítette a kutakat is.
A diófa viszont úgy gondolta, megadja magát a hidegnek, és szinte az összes levelét ledobta ezen az éjszakán. Így volt ez tavaly is :)

Így aztán délután levélgereblyézés volt a program, mindkét gyerek lelkesen segített, ki-ki a maga módján. Hatalmas kupacot szedtünk össze a diófa alól, aztán átmentünk a császárfa alá, ahol úgy kellett kialakítanom a kupacot, hogy Marci a teraszról ugrálhasson bele, jó móka volt :) Persze fotóztam is egy kicsit, nem tudok betelni az őszi kerttel, remélem, Ti sem unjátok még :) 
Talán emlékeztek, hogy hogy nézett ki alig pár napja a datolyaszilva. Nos, ő sem az a típus, aki a fagy beálltával még sokáig tartogatja a leveleit:

... és az is kiderült, hogy nem kettő, hanem három gyümölcse van, drukkoljunk nekik!

Erre a fotóra nagyon büszke vagyok, sikerült Napot fényképeznem az almafán keresztül:

Az is érdekes, hogy miközben a diófán meg a datolyaszilván gyakorlatilag semmi levél nincs, a sárgabarackon se sok, cseresznyén, meggyen semmi, és sorolhatnám, szóval eközben a hársfa még ilyen gyönyörű zöld, igaz halványul, sárgul:

Ez pedig a datura termése. A daturáról én pár pillanattal ezelőttig azt hittem, hogy dísznövény, én trombitacserjének szoktam hívni a trombita alakú virágjáról. Erre utánanézek a neten, hogy ne írjak ide hülyeséget, és azt találom, hogy a becsületes neve csattanó maszlag, és a burgonyafélék családjába tartozó gyomnövény. Hát, nem a származásáért szeretjük :) Nagyon érdekes a termése, sose láttam azelőtt:

Ha pedig néhány nappal ezelőtt volt naplemente, akkor most legyen holdfelkelte:

3 megjegyzés:

  1. megnéztem én is a csattanó maszlagot- gyerek meg ne rágcsálja,mert erősen mérgező- kis mennyiségben is halálos lehet...

    VálaszTörlés
  2. Jaj köszi, de jó, hogy mondod, ezt nem is néztem, csak az első bekezdést... Eddig nem rágcsálta szerencsére, de itt is van, meg anyukáméknál is...

    VálaszTörlés