2010. november 22., hétfő

Citromfa

Ez a kis citromfácska, ha jól emlékszem, körülbelül másfél éves. Tavaly nyáron vette Marika néni a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban megrendezett virágkiállításon és vásáron. Tavasztól őszig kinn lakik a kertben. Az első évben talán két-három virágot hozott, amik között, ha nem akarjuk a véletlenre és a sajnos ritka méhekre bízni, kis ecsettel kell óvatosan szállítani a virágport, ha azt akarjuk, hogy termőre is forduljon.
Nyár vége felé megjelent rajta egy aprócska, zöld citrom, izgatottan figyeltük, hogy mi lesz belőle, és féltettük a beköszöntő hidegtől, ami szeptemberben meg is érkezett. A kis fa beköltözött a lakásba, és azóta Marika néni hálószobaablakában tölti a napokat. Gyümölcsét hatalmasra növesztette és még mindig növeszti, és ha eléggé melegnek fogja tartani a helyet, akkor várhatóan be is érleli. Marika néni azóta utánaolvasott, és olyan információt talált, miszerint ha a citromfának túl hideg van, képes megtartani a gyümölcsöt, és megvárni vele a meleget, majd csak akkor beérlelni. Nagyon szimpatikus és érdekes tulajdonság!
Közben rengeteg virágot is hozott, amiket Marika néni most is szorgalmasan porozgat, és isteni illat van a szobájában. Nemsokára akár bő citromtermésünk is lehet :)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem olvasni ezt a blogod. Gyakorlatilag azt írod le újra és újra,ami az álmom... pl egy citromfám is lesz egyszer :)

    VálaszTörlés
  2. :) biztosan! Az a lakásban is lehet!

    VálaszTörlés