2010. május 30., vasárnap

Mindenféle tökfélék, meg a padlizsán

Sikerült! Elvetettem az uborkát négy sorba, nem teljes ágyáshosszúságúak, a végükbe még vetettem három bokorba cukkinit, de mindegyik bokorba 3-4 magot. Aztán az uborkasorok mellé még vetettem egy sor padlizsánt. Szegény kis palántáimat ugyanis megtépázta a vihar, megrágta a krumplibogár, most majd meglátjuk, így magról vetve lesz-e belőle valami.
Utána még elvetettem 4 bokor sütőtököt a legérettebb komposzthalomba. Lina barátnőmnek köszönhetem az ötletet, meséltem ugyanis neki, hogy milyen tuti kis sütőtökvetést csináltam tavaly, fészekbe marhatrágyával, gondosan, rengeteg virága lett, de csak összesen három kicsi sütőtök. Pedig olyan egészséges, úgy szeretjük, és Regőnek is jó lett volna, ha van sok! Erre azt mondta, hogy ők régebben így, komposztra dobták rá egyszerűen a magot. Én azért kapartam négy kis mélyedést, betakartam a magokat, magát a komposzthalmot pedig letakartam egy négy helyen felhasított fóliadarabbal. Meglátjuk, mi sül ki belőle - remélem, tök! :)
Még azt nem mondtam, hogy a paprika meg az uborkaásás között lejjebb vertük Péterrel a viharban megtépázott paradicsomkarókat, valamelyik nap programja lesz majd megkötözni és meghónaljazni a paradicsomokat. Aztán Péter még szedett epret, jó sokat, ő ma azt ebédelt.
Most estefelé pedig sütöttem rántott bodzát. Többször olvastam már ezt a receptet, olyan furának tűnt, de kíváncsi voltam rá, most kipróbáltam. Egyáltalán nem rossz! Kell hozzá 15-20 friss bodzavirág, 12 deka liszt, 3 tojás, 2 csipet só, 1 ek. olvasztott vaj, 1 ek. sör, 2 ek. tej és cukor ízlés szerint, valamint fahéjas porcukor. A bodzavirágokat ebbe a sűrű tésztába kell mártani, és forró olajban kisütni.
Megjegyzések: a bodzatányérok vastagabb zöld szárait sütés után ollóval le lehet vágni. Nekem még kellett a tésztába egy kis folyadék, kb. fél deci vizet tettem hozzá. Az olajnak tényleg nagyon forrónak kell lennie. És ennyi tésztába 15 bodzavirágot képtelenség belemártani, pedig nem is voltak nagyok. Sőt, lehet, hogy legközelebb csak úgy csinálom, hogy a pici fehér virágokat szórom a tésztába, és palacsintaszerűen kisütöm.
A bodzabokrok alatt egyébként gyönyörűen virágzik a lila és fehér harangvirág, mint egy erdőben, ahogy a fotók is mutatják :)

2 megjegyzés:

  1. gyönyörűek a harangvirágok,gyermekkoromban én mindig ezt szedtem Anyák napjára,tele volt vele a domboldal- mire védett lett,el is tűntek onnan :(
    az ötletet én is loptam- miután szedtem és ettem komposztdombos tököt :)

    VálaszTörlés
  2. Én még várom a harangvirágaim virágzását. Nagyon szép nálatok :-) Hajrá padlizsán!

    VálaszTörlés