Már megint iszonyatos idő van, nem úgy néz ki, mint a június. Kimentem szkafanderbe öltözve menteni az epret, nehogy ott rohadjon a sárban, és mivel bő két kilót sikerült is szednem - a csigák már gyülekeztek tízóraira az eperbokrok mellett - egy kilóból főztem lekvárt, egy maroknyiból meg sütöttem epres pitét. Egyszerű receptek: a lekvárhoz egy kiló eperhez negyven deka cukrot tettem, az epreket négybe vágtam, és lassú tűzön elkezdtem főzni, közben egyszer botmixerrel megpürésítettem, de úgy, hogy azért maradjanak darabok. Jó sokáig főtt, a végén, már elzárva tettem bele egy csepp szalicilt, két kis üvegbe töltöttem és fejreállítottam kihűlésig.
A süti: négy tojást szétválasztottam, a sárgáját 20 deka cukorral habosra kevertem, apránként hozzákevertem 20 deka lisztet és egy deci meleg vizet, majd összekevertem a habbá vert fehérjével. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntöttem, egy marék epret beleszórtam - a nagyobbakat összevágva - és sütőben szép világosra sütöttem.
Ennyi az elmúlt két nap termése, másnak nem nagyon látom a lehetőségét az időjárás miatt.
Kemény csaj vagy :) Régen rötyögtem ilyen jót blogbejegyzésen :) Az, hogy "egy kilóból főztél lekvárt", remélhetőleg nem a csigákra vonatkozik :)
VálaszTörlésMár ránézésre is ígycsiklandók ezek a sütik
Ügyes vagy :)
VálaszTörlésén idén újítani akarok, kipróbálom a rebarbarás eperlekvárt, ha tudok szerezni rebarbarát...
Lina gyere hozzánk, akkora rebarbarák nőnek az eper mellett!
VálaszTörlésKicsim, nyugi, az eperből :D
ha így van,próbáld ki 1-2 üveg erejéig :)
VálaszTörlésegy recept hozzá: Rebarbarás eperlekvár
Hozzávalók:
* 70 dkg eper
* 60 dkg rebarbara
* 50 dkg befőző cukor
Mossuk meg alaposan az epret és a rebarbarát, a nagyobb eperszemeket vágjuk kétfelé, a rebarbara szárakat vágjuk másfél centis darabokra. A rebarbara külső héját nem szükséges lehúzni. Tegyük egy nagy lábasba, keverjük össze a befőző cukorral, majd állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni. Ha felforrt főzzük még egy-két percig, majd töltsünk meg vele tisztára mosott befőttesüvegeket. Azonnal zárjuk le, és állítsuk fejre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.
gondolom a cukrot lehet variálni,de a rebarbara eleve savanykás,így az összmennyiségre a majdnem 50% cukor tök jónak hangzik.
A lekvár és a pite is nagyon jól hangzik...valahonnan sürgősen epret kell szereznem...:)
VálaszTörlésÉn félek a rebarbarától, nekem olyan fura egy olyan növény, amiből főzeléket is, meg lekvárt, kompótot és tortát is lehet készíteni...
VálaszTörlés