Délután aztán a gyerekekkel együtt sikerült szedni szintén egy jó púpos vödör meggyet, úgyhogy egyik félidő alatt borsót fejtek, a másik alatt meggyet magozok ma este :D
Fűszernövényeket is akartam szüretelni ma, de csak a rukkoláig jutottam, Regő már nagyon éhes volt a végén :) csinálok belőle pestót, tavaly is készítettem, és nagy sikere volt. A recept:
10 deka rukkola
5 deka parmezán vagy egyéb kemény sajt
egy-két evőkanál olívaolaj
egy evőkanál citromlé
só, bors
fenyőmag - én napraforgómaggal helyettesítem.
Mindezt ebben a sorrendben összeturmixoljuk, a rukkolát előzetesen kicsit felaprítjuk. Pirítósra, olaszos tésztákra sajttal kiváló.
A rukkola egyébként finom ízén kívül azért is kedvencem, mert nagyon egyszerű termeszteni. Március vége táján magról vetem a magaságyásba, de ez nem feltétel, csak jó föld kell neki. Szépen kikel, burjánzik, nem zavarja gaz, kártevő. Persze nálunk a magaságyás eleve védett hely neki. Most virágzik, legkésőbb ilyenkor már le kell szedni, de korábban is lehet a zsenge leveleket szüretelni, salátába, szendvicsre, pizzára nagyon finom, enyhén csípős ízű.
Ma végre sikerült szépséges képeket készítenem:
Marika néni levendulája a málnabokor mellett gyönyörűen virágzik, zsonganak rajta a méhek:
Marika néni csinált a babnak karókat, amire szépen felfuthat, bambuszszárból. Tavaly én is csináltam, de egy erősebb szél szinte teljesen elvitte. Remélem, az övé túléli, rutinosabb ebben, mint én :)
Segítségem a meggyfán, meg a földön, és az eredmény:
A fűszernövények a magaságyásban:
A virágzó rukkola:
Majoranna:
Borsikafű:
Ezeket majd szárítani akarom, üvegbe tölteni, és az év további részében használni, persze addig salátákba nyersen is nagyon finom lesz.Na ez volt ma, megyek borsózni és meggyezni :)
Timi, egész megkívántam egy jó hideg meggylevest! :)
VálaszTörlésRegó fél pár cipőjébe is meggyet szedtetek? :-)))
VálaszTörlésHűűűű ezt a rukkolás pestót nekem is ki kell próbálnom. Köszi!!!