2010. június 23., szerda

Ami késik, nem múlik

Szerencsére ez most nem volt egy nagyon hosszú esőfront, tegnap még kapucniban szedtem a borsót, de ma már napsütésben és szélben egy újabb, jó púpos vödörrel. Fél kiló málnát sikerült szednem, ami már szörpösödik, mert úgy láttam, egy kilót nem fogok tudni egyszerre szedni, lesz még, de szép folyamatosan érik.
Délután aztán a gyerekekkel együtt sikerült szedni szintén egy jó púpos vödör meggyet, úgyhogy egyik félidő alatt borsót fejtek, a másik alatt meggyet magozok ma este :D
Fűszernövényeket is akartam szüretelni ma, de csak a rukkoláig jutottam, Regő már nagyon éhes volt a végén :) csinálok belőle pestót, tavaly is készítettem, és nagy sikere volt. A recept:
10 deka rukkola
5 deka parmezán vagy egyéb kemény sajt
egy-két evőkanál olívaolaj
egy evőkanál citromlé
só, bors
fenyőmag - én napraforgómaggal helyettesítem.
Mindezt ebben a sorrendben összeturmixoljuk, a rukkolát előzetesen kicsit felaprítjuk. Pirítósra, olaszos tésztákra sajttal kiváló.
A rukkola egyébként finom ízén kívül azért is kedvencem, mert nagyon egyszerű termeszteni. Március vége táján magról vetem a magaságyásba, de ez nem feltétel, csak jó föld kell neki. Szépen kikel, burjánzik, nem zavarja gaz, kártevő. Persze nálunk a magaságyás eleve védett hely neki. Most virágzik, legkésőbb ilyenkor már le kell szedni, de korábban is lehet a zsenge leveleket szüretelni, salátába, szendvicsre, pizzára nagyon finom, enyhén csípős ízű.
Ma végre sikerült szépséges képeket készítenem:

Marika néni levendulája a málnabokor mellett gyönyörűen virágzik, zsonganak rajta a méhek:

Marika néni csinált a babnak karókat, amire szépen felfuthat, bambuszszárból. Tavaly én is csináltam, de egy erősebb szél szinte teljesen elvitte. Remélem, az övé túléli, rutinosabb ebben, mint én :)

Segítségem a meggyfán, meg a földön, és az eredmény:




A fűszernövények a magaságyásban:
A virágzó rukkola:


Majoranna:
Borsikafű:
Ezeket majd szárítani akarom, üvegbe tölteni, és az év további részében használni, persze addig salátákba nyersen is nagyon finom lesz.
Na ez volt ma, megyek borsózni és meggyezni :)

2 megjegyzés:

  1. Timi, egész megkívántam egy jó hideg meggylevest! :)

    VálaszTörlés
  2. Regó fél pár cipőjébe is meggyet szedtetek? :-)))
    Hűűűű ezt a rukkolás pestót nekem is ki kell próbálnom. Köszi!!!

    VálaszTörlés