2010. június 9., szerda

Apróságok, ahogy épp ráértem

Ma Marci nem volt iskolában, így kora reggel rá tudtam kicsit bízni Regőt, és addig munkáskesztyűben nekiálltam a brokkoliföldön található hatalmas gaznak. Térdig érő szúrós növények, parlagfüvek és hasonlók... de leküzdöttem, és ami még maradt, annak majd nekiesek kapával, aztán szétültetem a helyenként kicsit túl csokrosan nőtt brokkolit. Marci nagyon ügyes volt, úgyhogy ezután még epret is tudtam szedni, aztán idebenn főztem három üveg eperlekvárt megint. Nagyon meleg volt már fél kilenc tájban, amikor végül bejöttem.
Késő délután, amikor hazaértünk mindenféle intézkedésből és a gyerekek pancsoltak is megint, Regőnek feltettem az almafára a hintát, és amíg abban lengedezett, összegereblyéztem némi lenyírt füvet és betettem mulcsnak a paradicsomok alá, meg mentem tovább a kézzel húzható gaz irtásában: a karalábé és a borsó között, a póréhagyma szélében. Néhány nap, és lehet szedni a borsót.
A tegnap leszedett paradicsom-hónaljhajtásokból csinálok öntözővizet, annyi vizet tettem rá egy vödörbe, amennyi ellepi, meg kell várni, míg megerjed, aztán 1:20 arányban hígítani, és paradicsom, paprika, padlizsán, palánták, fiatal növények öntözésére jó.
Sok tervem van még, időjárás és gyerekek függvényében meglátjuk, hogy és mit sikerül megvalósítani, de a következők kb:
- gereblyézés és paradicsom mulcsolása
- brokkoliföld kapálása és brokkolik szétültetése
- póréhagyma kigyomlálása
- sárgarépa, petrezselyem, hagymák kigyomlálása
- másik ágyásban zöldbab megkapálása
- kukorica és ráfutó bab megkapálása, egy bab olyan helyen kelt ki, ahol nem kelt ki mellette a kukorica, ezt át kell ültetni
- maradék fűnyírás... de mire mindezen végigérek, már nem csak a maradékot kell majd nyírni.
És pirul a meggy is, nem tudom, mennyi lesz, de akármennyi is, azzal is lesz munka, pincés meggyet fogok idén csinálni, mert lekvár még sok van, de a pincés meggy és a meggybefőtt lassan elfogy.

1 megjegyzés: