2010. július 26., hétfő

Lehűlés és sok-sok paradicsom

Valamiért ma nem ismeri fel a számítógép a fényképezőgépet :( remélem, ez majd javul, és akkor hozok képeket is, de ez most egy kép nélküli bejegyzés lesz.
Szombaton végre megjött a várva várt hidegfront. Hozott szelet, vasárnap már esőt is, szóval most meg emiatt volt csak a minden esti szüret a kerti munka. Mondjuk most olyan nagy dolgokat más téren nem is kell tenni. Idebenn viszont szépen elfoglaltam magam: készült öt üveg ringlólekvár, két üveg paradicsomlekvár, és egy aszalógépnyi aszalt paradicsom is mindjárt kész lesz. 
A paradicsomlekvár a szó eredeti értelmében nem lekvár, inkább tésztaszósz, pizzaszósz, melegszendvicskrém, nagyon finom. Két kiló paradicsomhoz kell fél kiló vöröshagyma, egy evőkanál étolaj, egy kiskanál só és 20 friss bazsalikomlevél. Persze ennek hiányában szárított is lehet. A hagymát karikákra vágva megdinszteljük az olajon, rátesszük a kockára vágott, lecsöpögtetett paradicsomot, a bazsalikomot, megsózzuk és forrástól számítva félórán át főzzük. Ha nem eléggé esik szét az ízlésünknek, meg is lehet botmixerezni. Ha elzártuk, megszórjuk egy kávéskanál szalicillel, forrón csavaros üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Az aszalt paradicsom még egyszerűbb, kisebb, húsosabb paradicsomból jó igazán, lucullusból, koktélparadicsomból. Karikákra vágom, ha igazán apró, akkor lehet csak negyedekre is, minél több levet kinyomkodok, csöpögtetek belőle, és aszalógépben vagy napon megaszalom. Én tavaly kaptam aszalógépet a szülinapomra, nagyon szeretem! Például most bajban lennék a napsütéssel :) Gépben kell neki, a szeletek vastagságától függően, olyan 16-20 óra. Van, aki meg is sózza aszalás előtt, mert az is nedvességet von el, én nem szoktam. Ha kész, kis üvegekbe töltöm, és olajjal felöntöm. Lehet mellé fűszereket, rozmaringágacskát, chilit tenni, szép is, és nagyon finom! Télen melegszendvicsbe, tésztákra, pizzára, de mindenbe jó, amibe nyáron paradicsomot tennék. Ráadásul az olaj is kap egy finom ízt, és utána felhasználható főzéshez, sütéshez.

1 megjegyzés:

  1. Kedvet kaptam az aszaláshoz és a lekvárhoz is...:)Nagyon jól hangzik, és biztos legalább annyira jó az íze is...:P

    VálaszTörlés