2010. június 13., vasárnap

Eperszörp

Ezúttal kép nélkül, ma reggel lett kész négy nagyobbacska üveg eperszörpöm, ami két napig készült másfél kiló eperből. A folyamat a következő:
Másfél kiló megmosott, lecsumázott epret 7,5 dl vízzel összetörünk, botmixerrel, turmixgéppel vagy akár kézzel. Hozzáadunk egy kis forró vízben feloldott 1 dkg szalicilt és 2 dkg citromsavat, és egy napig állni hagyjuk.
Másnap tüllzsákba töltjük, és felakasztjuk csepegni. Én ezen annyit módosítottam, hogy csak egy erre a célra szolgáló textilpelenkám volt, így először egy sűrű szövésű levesszűrőn csepegtettem át, és csak az ezután fennmaradt epret tettem a pelenkába. Egy napon át hagyjuk csepegni is.
Amikor ez is kész, lemérjük a kicsöpögött levet, és ahány liter, annyi kiló cukrot teszünk hozzá, esetleg ízlés szerint egy kicsit kevesebbet. Addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik, majd üvegekbe töltjük, és kész. Finom! :)

1 megjegyzés:

  1. jajj,de finom lehet :) csinálj Vikinek is egy mini üveggel,ha megyünk,jusson neki :)nem kicsit vagyok pimasz...

    VálaszTörlés